همین که صدای قدمهای فرید از پله های راهرو به گوش میرسد، اضطراب تمام وجودم را فرا میگیرد. سراسیمه نگاهم را به سمت فضای خانه بسط میدهم تا همه چیز مرتب، منظم و سرجایش باشد. خدا نکند از آن روزی که من از روی غفلت، ورود مهمانهای سرزده اعم از فامیل، دوست و یا همکار را به او گزارش نداده باشم. آنوقت است که روز برایم مانند شب میشود. همین چند روز پیش المیرا، مستأجر جدیدمان که در آشپزی یدطولایی داشت برای آموزش غذای جدیدی که یاد گرفته بود به منزل ما آمد. هنوز چند دقیقه از رفتنش نگذشته بود که فرید کلید انداخت و در را باز کرد. من که متوجه حضورش نشده بودم از صدای او به خود آمدم. « باز کی اینجا بوده؟! این بوی غذا از کجاست؟ لابد باز خواهرتون اینجا بودن و کلی خرج رو دست من گذاشتن تا سلیقه و هنر آشپزیشون رو به رخ ما بکشونن؟! اصلاً بگو ببینم خودش خونه زندگی نداره؟ چرا آزمایش هنرهای جدیدش رو توی خونهی من انجام میده؟! اصلاً این مواد اولیهاش رو از کجا آوردی؟ نکنه باز از توی جیب کت من بیاجازه پول برداشتی؟! …» حرفش را قطع کردم و نگذاشتم ادامه دهد. بیهیچ مکثی گفتم: « باور کن اینها هنر خانم آقای کاشفی-همسایهی جدیدمان- است.» اما او با سوء ظن و بدبینی که نسبت به خانوادهی من داشت حاضر نشد قبول کند و من باز متهم به دروغگویی شدم! ساعت 8 صبح است. با صدای زنگ در از خواب بیدار میشوم. المیرا پشت در ایستاده بود. همین که خواستم در را باز کنم، با در بسته مواجه شدم. امروز هم فرید به خاطر سوءظنهای بیجایش در را به روی من قفل کرده بود! هرچند که هر روز به عنوان یکی از اعضای باشگاه همرازان سعی میکنم تخلیهی ذهنی داشته باشم و افکار منفی و خاطرات تلخ گذشته را فراموش کرده و روزم را با روحیهای شاد و مثبت آغاز کنم، اما بدبینی فرید و سوءظن همیشگی او کلافهام میکند.
دوستداران آرامش سلام؛
نیاز به آرامش اولین و مهمترین عامل رشد و موفقیت هر انسانی است. اگر میزان موفقیت و دستاوردهای آدمهای خوشبین و مثبتنگر را پیش روی خود قرار دهیم خواهیم دید آنهایی که تمام ظرفیتهای ذهنی خود را در جهت مثبت به کار میبندند زندگی نشاطانگیزتر و شادتری را تجربه میکنند. چرا که اصولاً یکی از راههای شادزیستن و رسیدن به آرامشهای پایدار در زندگی، رعایت و تمرین مثبتنگری و مثبتاندیشی است. انسانهای مثبت اندیش در برابر عوامل منفی و ساختهی ذهن خود هرگز تسلیم نمیشوند. چرا که آنها از قدرت و نتایج این تفکر و برداشت، نسبت به روح خود و بازتابش انرژی حاصل از آن، آگاهی دارند.
مثبت اندیشی، راه کنترل قضاوتهای منفی؛
خوشبینها همواره سعی دارند از واقعیتها و رفتارهای دیگران تفسیر بدبینانه به ذهن خود راه ندهند و چنانچه در این میان قرار گرفتند، بلافاصله آن را از زبالهدان ذهنی خود تخلیه میسازند. انسانهای بدبین به علت گمانهای بدی که نسبت به پدیدهها، اطرافیان و دوستان خود دارند، دائماً در رنج و عذاب درونی به سر میبرند. آنها همواره ناراحتند، زیرا کلمات و رفتارهای دیگران را نیش و کنایه محسوب میکنند و کارهای اطرافیان خود را حتی اگر از سر خیرخواهی و دوستی باشد، حمل بر دشمنی بر علیه خود میدانند. آنها بدون اینکه بدانند، با غالب نمودن این ذهنیت منفی، بخش عظیمی از تواناییهای بالقوهی خود را هدر میدهند. در نتیجه به فردی بیحوصله، افسرده، عصبی و ناتوان تبدیل میشوند و این رفتار ناخودآگاه کمکم آنها را به سمت عزلت، گوشهنشینی و تنهایی سوق میدهد. انسانهای بدگمان دائماً در درون خود به تحلیل رفتارهای دیگران، مشغولند و ادامه دادن روند این رفتار، آنها را به خطاهای رفتاری دیگری چون تهمت، غیبت، حسادت و کینه، پیشداوری و قضاوتهای عجولانه میکشاند.
اگر بدبینی را سرچشمهی بسیاری از ناراحتیها و ناآرامیهای روحی و ذهنی بدانیم، آنگاه قادر خواهیم بود در مواقعی که گاهاً از سر غفلت، به این رفتار منفی تن میدهیم بلافاصله به محض ورود اولین سوءظن (نسبت به دیگران و یا حتی در مواقعی نسبت به نظام خلقت و خداوند) دروازههای ذهن خود را به روی شیطان ببندیم. باید به این نکته توجه داشته باشیم که همهی افکار و قضاوتهای ما صحیح نمیباشند و در هر شرایطی باید به دنبال شواهدی در تأیید و یا رد افکار منفی خود باشیم. اگر به دنبال آرامش ذهن هستیم نباید برچسب خوب و بد به رفتارها و شرایطمان بزنیم. چرا که وقتی فردی ذهن خود را عادت میدهد پیوسته رفتارهای دیگران را تحلیل و قضاوت منفی کند، هرگز نمیتواند نگاه و نگرش مثبت نسبت به آنها را در ذهن خود پرورش دهد. پس یادمان باشد همواره به خود تلقین کنیم که فردی مثبتاندیش هستیم و به کمک این تلقین مثبت، افکار سازنده را جایگزین سوء برداشتهای خود سازیم.مطالعه و تمرکز بر روی آثار و پیامدهای رفتاری خوشگمانی چون تقویت ایمان، احساس رضایت از زندگی، داشتن امنیت فکری و روانی، رفع غم و اندوه، جلب دوستی و محبت دیگران و پرهیز از همنشینی با افراد منفینگر، داشتن نشاط و امیدواری و تقویت روحیهی صبر از عوامل مهم وتأثیرگذار مثبت اندیشی است و میتواند کمک مؤثری در جهت تقویت آن باشد. امام علی علیه السلام میفرمایند: گمان و انگارهات از گفتار و کردار برادر مؤمنت، نیکوترین گونهی آن باشد، مگر آنکه دریابی که وی از سر علم و آگاهی آن کار را انجام داده است.